NieuwsBlogs

Een reis van tonijn tot octopus – mijn avontuur als Impact & Fisheries manager

none provided
Ga terug

Hoi, ik ben Irene – Impact Manager bij Fish Tales. Klinkt mooi hè? Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? Nou, soms betekent het achter je laptop duiken voor rapportages… en soms betekent het een paar weken op reis langs vissersgemeenschappen in Indonesië en Australië. In februari was het dus dat laatste. En wát voor reis! Ik neem je mee.

De reis begon in het noorden van Sulawesi, in de kustplaats Bitung. Hier werken we bij Fish Tales al jaren samen met een bijzondere visserij – eentje waar ze skipjack tonijn vangen met hengel-en-lijn. De vissers zijn echte vakmensen: stoer, toegewijd en enorm trots op hun werk.

In Bitung ontmoette ik ook weer een vertrouwd gezicht: Glein, onze spokesperson op de verpakkingen en een boegbeeld voor deze visserij. Samen met onze partners van AP2HI en een auditor van Fair Trade USA liep ik de jaarlijkse Fair Trade audit door. Een intensief, maar belangrijk proces. Want alleen zo kunnen we garanderen dat de vissers hier werken onder eerlijke en veilige omstandigheden, en dat hun inspanningen écht worden beloond.

PHOTO-2025-03-11-13-25-15.jpg

foto: Vissers vangen skipjack met hengel en lijn

Natuurlijk was er ook ruimte voor ontspanning. Ik mocht meedoen met de wekelijkse badmintoncompetitie (spoiler: ik heb níét gewonnen 😅) én de laatste avond eindigde met een karaokeavond vol gelach, muziek en knettervalse noten. De perfecte afsluiting voordat ik doorreisde naar een volgende, minstens zo bijzondere plek in Indonesië: Pemana.

Pemana: waar ik mijn eigen tonijn ving

Vanuit Bitung ging ik op pad met het auditteam naar Maumere, op Flores. Vanaf hier reisde we naar Pemana eiland – een klein afgelegen eilandje waar vissen het leven is. Geen wegen, geen haast. Alleen de zee, boten en een hechte gemeenschap.

Pemana is het thuis van onze allernieuwste visserij: een groep vissers die met hengel en lijn skipjack tonijn vangt. Ik werd hier met open armen ontvangen en sliep een paar dagen bij de gemeenschap, at wat de pot schafte, verkende het eiland én ging mee op visboot. Mét succes, want ik ving mijn eigen tonijn, met hengel en lijn!

PHOTO-2025-03-12-07-38-11.jpg

foto: Irene op de boot met vissers en partners van AP2HI, Fair Trade en PTSMS

Het bezoek aan Pemana was extra bijzonder, want hier vond de allereerste Fair Trade audit voor deze visserij plaats. Binnenkort is ook deze gemeenschap officieel Fair Trade gecertificeerd – de tweede visserij die Fish Tales naar Fair Trade heeft geholpen. Een enorme stap richting eerlijkere en duurzamere visserij wereldwijd!!

PHOTO-2025-03-11-13-25-25.jpg

foto: Irene met zelfgevangen skipjack tonijn

Next up: octopus in Australië

Na Indonesië vloog ik door naar het wilde westen van Australië. Letterlijk, want daar vaart visser Simon met zijn crew uit om octopus te vangen – een nieuw product waar we supertrots op zijn. Als enige MSC-gecertificeerd octopus van de Benelux liggen we sinds deze week in de schappen van de Albert Heijn.

Ik ging mee op een trip van visser Simon en zijn 3-mans crew. Om drie uur ’s nachts de zee op, flinke golven, een deinende boot en… 354 octopussen. Een flinke vangst en wát een ervaring. Alle octopussen worden met de hand binnengehaald, volgens een duurzame methode waarbij de vispotten nauwkeurig worden gelogd. Voor de middag stonden we weer aan wal en dat moet ook; dan begint de wind te trekken en wordt de zee in deze regio te gevaarlijk. Heel bijzonder om met eigen ogen te zien hoe de enige duurzame octopus in de Benelux gevangen wordt!

fish-tales-visserijen-australie-octopus-irenemetoctopus.webp

Irene op de boot van visser Simon met octopus

Get on board with goodness

Van ontmoetingen met vissers en gemeenschappen tot het live meemaken van audits en avonturen op zee – het is precies waar Fish Tales voor staat. Eerlijke vis, gevangen door echte mensen, met zorg voor mens, dier én oceaan.